marți, 13 noiembrie 2007

Sectorul privat al zootehniei: speranţe şi preocupări

Asigurarea populaţiei din republică cu carne şi lapte depinde în mare măsură de starea lucrurilor în sectorul privat al zootehniei. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în gospodăriile de fermieri şi ţărăneşti sînt concentrate 93,9% din vitele cornute mari, 86,8% porcine, 96% ovine. În acest segment al economiei ţării se produc pînă la 97% lapte, peste 85% carne şi 66,3% ouă.
Din insuficienţă de furaje din cauza secetei ţăranii sînt constrînşi să sacrifice animalele. La data de 1 octombrie curent şeptelul de vite cornute mari în gospodăriile de fermieri şi ţărăneşti era de numai 275,6 mii, inclusiv 193,8 mii vaci mulgătoare. Aceasta este cu 12% mai puţin decît era în republică în perioada respectivă a anului 2006. Aproape tot cu atît s-a micşorat şeptelul de porcine, cu 11,5% de păsări, cu 1,6% de ovine şi caprine.
Aceasta va influenţa negativ asupra fabricării produselor animaliere. Probabil, în perioada de iarnă-primăvară preţurile la carne, lapte, ouă vor creşte considerabil şi vor rămîne mari pînă la recolta viitoare de culturi agricole, consideră specialiştii din CAI al republicii.

Niciun comentariu: